יום ראשון, 26 באפריל 2009

רופא מומחה- כתבה 2

שלום אלה,
אני מבין את חששותיך ורואה שאת מבולבלת ולא כל כך מבינה מה לעשות. לכן כתבתי לך בפירוט את הדרכים לטיפול במחלה, חשוב שתקראי בעיון.

סוכרת נעורים זה דבר לא קל שמלווה אותך לכל החיים וצריך ללמוד להתמודד איתו. כדי לעשות זאת יש לשמור על ערכי סוכר בטווח מטרה, וזאת על ידי ניטור ערכי הסוכר בדם ועל ידי שמירה על איזון בין שלושה מרכיבים המשפיעים על רמת הסוכר בדם: מתן אינסולין, פעילות גופנית ותפריט מזון בריא הכולל פחמימות במידה מבוקרת.

בדיקת סוכר בדם ובדיקת שתן הופכות לחלק משגרת היום-יום. צריך למדוד את רמת הסוכר בדם לפחות ארבע פעמים ביממה- לפני ארוחת בוקר, לפני ארוחת צהרים, לפני ארוחת ערב ולפני השינה. אין טעם לבדיקת סוכר טרם חלפו שעתיים מהארוחה או משתייה המכילה פחמימות.


מדידת סוכר בדם דורשת דקירה ומגע של טיפת דם על מקלון המדידה. מקלון המדידה מוחדר טרם הדקירה לתוך מכשיר המודד מספרית את ערך הסוכר, המכונה מד-סוכר (גלוקומטר). הגלוקומטר הינו מכשיר קל לשימוש, מהיר ואמין.

יש מספר דרכים לקבל אינסולין לגוף. דרך אחת באמצעות זריקה, האינסולין מחדר לגוף בטיפול יומיומי באמצעות זריקה לאזור תת-העור על ידי מחט דקה וקטנה. דרך שנייה באמצעות משאבת אינסולין, מתקן להזלפה ממושכת של אינסולין הניתן לתלייה על חגורה או לשמירה בכיס. המשאבה קשורה לצינור פלסטיק גמיש וצר, שבקצהו מחט המוחדרת מתחת לעור. המשאבה מתוכנתת להזלפה מתמשכת של כמות בסיסית של אינסולין במהלך היום. בעת ארוחה מוזלפת כמות נוספת של אינסולין, בהתאם לכמות הפחמימות שנאכלה.


כאשר מחזירים את האינסולין החסר, כל הסימפטומים נעלמים במהירות - הצמא חולף, ההשתנה המרובה נפסקת, יש שיפור בהרגשה הכללית וניתן לחזור לתפקוד רגיל.


פעילות גופנית יום-יומית של 60 דקות ביממה, בין אם באופן רציף או לא, מומלצת לכל אדם בריא. אותה המלצה תקפה גם לחולי סוכרת. מומלץ להמשיך באורח חיים פעיל עם הסוכרת, אולם בזהירות, תוך שימוש בניטור תכוף, בהתאמת פחמימות ואינסולין לפעילות, כמובן בעזרת הצוות המטפל.

בעת ביצוע פעילות גופנית יש להקפיד על מדידת סוכר לפני ואחרי הפעילות וגם במשך הלילה שאחרי פעילות אחר הצהרים, משום שערכי הסוכר יכולים לרדת במשך 12 שעות לאחר הפעילות.

אני ממליץ לך לבקר אצל דיאטנית שתתאים לך תפריט מיוחד ונכון שיכיל את כל אבות המזון במידה נכונה ומתאימה לך. בכללי, את המזונות מקבוצת החלבונים והשומנים יש לצרוך בכמות מוגבלת. כדאי להימנע מאכילה מרובה של מאכלים ממתוקים. הירקות אינם משפיעים על רמת הסוכר ולכן אפשר לאכול אותם בין הארוחות.

הדיאבטולוג ד"ר ירון- רופא מומחה לטיפול בסוכרת



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה